Składniki:
70 dag ugotowanych ziemniaków,
70 dag surowych obranych ziemniaków,
2 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
30 dag kapusty kiszonej,
20 kiełbasy podwawelskiej,
duża cebula,
sól,
pieprz,
liść laurowy,
dwa ziarenka ziela angielskiego,
szczypta kminku.
Przygotowanie:
Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść i połączyć z surowymi. Dodać jajka, pół łyżeczki soli mąkę. Kapustę odcisnąć i ugotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Odparować, ostudzić, pokroić. Cebulę posiekać, podsmażyć z pokrojoną w kostkę kiełbasą, dodać kapustę, sól, pieprz i kminek. Ostudzić. Z ciasta formować placuszki, nakładać po łyżce farszu i kształtować podłużne pyzy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 15 minut.