Carpaccio rybne

Składniki:
- 20 dag łososia (filet bez skóry)
- 15 dag szczupaka (filet bez skóry)
- garść rukoli
- 4 ząbki czosnku
- 4 listki szałwii
- 0,1 l oliwy
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 10 dag parmezanu pokrojonego w płatki
Przygotowanie:
Jeśli filety są grube, przekroić je wzdłuż na cienkie płaty, posolić, posypać pieprzem i odrobiną posiekanej szałwii, skropić sokiem z cytryny, wstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć, zwinąć obie ryby w rulon, nakładając jedną na drugą, zamrozić, wyjąć, odczekać 4 minuty, bardzo ostrym nożem pokroić na cieniutkie plasterki. Oliwę, pozostałą szałwię i sok z cytryny wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na talerz, ułożyć kilka płatków parmezanu, na tym plasterki zamrożonych ryb, udekorować czerwonym kawiorem, rukolą i parmezanem, posypać świeżo mielonym pieprzem.
Źródło: "Przyjaciółka"