Caponata czyli duszone warzywa po włosku
Do potrawy możesz też dodać pokrojony seler naciowy, oliwki i kapary. Te składniki zaostrzą smak dania i nadadzą mu południowy charakter

Przygotowanie ok. 45 min * 1 porcja – ok. 240 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 2 cukinie lub 1 bakłażan
- 2 strąki kolorowej papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- świeże oregano i bazylia
- 5 łyżek oliwy
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Cukinię lub bakłażan umyj, nie obieraj, pokrój w kostkę. Paprykę umyj, potnij w kostkę, usuń nasionka. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Zioła opłucz, osusz, posiekaj.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cukinię. Dodaj paprykę, cebulę i czosnek, przesmaż, przypraw solą i pieprzem. Dodaj zioła.
3. Pomidory pokrój na kawałki, dodaj do pozostałych warzyw. Całość duś ok. 20 min na małym ogniu. Dodaj ocet i cukier, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kulinarne inspiracje - forum >>