Caponata - poznaj przepis na najlepszą
Caponata to danie inne niż wszystkie, którymi zaskoczysz bliskich.
Opublikowano: 19.08.2008, 23:42
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 5 bakłażanów,
- 2 cebule,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 7,5 dag zielonych oliwek bez pestek,
- 3 łyżki kaparów,
- 100 ml czerwonego octu winnego,
- 1 łyżka cukru,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 pęczka bazylii,
- sól,
- pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
W kostkę pokroić bakłażany. Oprószyć solą. Odstawić, aby puściły sok. Odsączyć. Po czym usmażyć na oleju. Obraną i posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Następnie wsypać pokrojony seler naciowy, oliwki, kapary i cukier. Wlać ocet. Rozetrzeć z przecierem. Oprószyć solą i pieprzem. Gotować kwadrans. Wsypać bakłażany. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Wsypać bazylię. Zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia.
Reklama
Reklama
Reklama