Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 5 bakłażanów,
  • 2 cebule,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 7,5 dag zielonych oliwek bez pestek,
  • 3 łyżki kaparów,
  • 100 ml czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 pęczka bazylii,
  • sól,
  • pieprz.
Reklama
Przygotowanie:

W kostkę pokroić bakłażany. Oprószyć solą. Odstawić, aby puściły sok. Odsączyć. Po czym usmażyć na oleju. Obraną i posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Następnie wsypać pokrojony seler naciowy, oliwki, kapary i cukier. Wlać ocet. Rozetrzeć z przecierem. Oprószyć solą i pieprzem. Gotować kwadrans. Wsypać bakłażany. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Wsypać bazylię. Zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia.

Reklama
Reklama
Reklama