Reklama
Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek,
1 ziemniak, pokrojony w cienkie paski,
1 bulwa kopru włoskiego, pokrojona w cienkie paski,
2 starte marchewki,
1 czerwona cebula, pokrojona w półtalarki,
posiekany szczypiorek,
liście kopru włoskiego do dekoracji,
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu czosnkowego winnego,
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
1 łyżeczka musztardy,
2 łyżeczki płynnego miodu,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać ziemniaka oraz koper włoski i obsmażać 2-3 minuty, aż warzywa nabiorą brązowego koloru. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową i rozłożyć na papierowych ręcznikach do odsączenia. Wymieszać wszystkie składniki sosu sałatkowego i polać nim warzywa. Dokładnie wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem oraz kawałkami liści kopru włoskiego. Podawać natychmiast lub trzymać w lodówce do momentu podania.

Reklama
Reklama
Reklama