Reklama
Składniki:

40 dag świeżych grzybów,
3 jajka,
sól,
pieprz,
4 dag masła,
1/8 litra śmietany,
1 cebula,
10 dag tartej bułki,

Reklama
Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, cienko poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać połowę masła, podsmażyć cebulę, dodać grzyby, 2 - 3 łyżki wody, udusić pod przykryciem. Gdy grzyby są miękkie, odparować, ostudzić. Formę budyniowąwysmarować pozostałym masłem, posypać tartą bułką. Żółtka utrzeć, dodać grzyby, ucierać dolewając po trochu śmietanę. Wymieszać z tartą bułką i pianą ubitą z białek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do foremki, gotować na parze 45 minut. Wyjąć, wyłożyć na półmisek. Podawać polane topionym masłem zmieszanym z tartą zrumienioną bułką oraz z surówką.

Reklama
Reklama
Reklama