Reklama
Składniki:

- 35 dag polędwicy wołowej
- 2 jajka przepiórcze
- 2 dag startego wędzonego sera żółtego
- 200 ml słodkiej śmietanki
- jajko kurze
- 20 dag uduszonych na maśle pieczarek
- 20 dag obranych ziemniaków
- ząbek czosnku
- łyżka płatków z pszenicy orkiszowej
- cytryna
- pokrojona cebula
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- oliwa

Reklama
Przygotowanie:

1. Ziemniaki pokrój, zrumień na oliwie. Wlej połowę śmietanki, duś 15 min. Pieczarki zmiksuj z resztą śmietanki i czosnkiem. Polędwicę pokrój w plastry grubości 2 cm, zamarynuj w oliwie z pieprzem i solą.

2. Pieczarki wymieszaj z jajkiem, mąką, gałką, solą i pieprzem. Z masy uformuj kotleciki, usmaż na oliwie, posyp płatkami, odwróć, dosmaż na złoto. Na osobnej patelni zrumień krótko z obu stron zamarynowane mięso.
farsz

Reklama

3. Do mięsa dodaj cebulę, przykryj, duś 4 min. Jajka przepiórcze ugotuj w koszulkach w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Ułóż po jednym na bryzolu, obok ułóż cebulkę i ziemniaki z serem wędzonym oraz kotleciki z pieczarek.
mieso

Reklama
Reklama
Reklama