Reklama
Składniki:

- 1 kg ligawy wołowej
- czerwona i żółta papryka
- 40 dag pieczarek
- cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka musztardy
- łyżka sosu worcester
- 20 dag masła klarowanego
- 2 szklanki bulionu
- szklanka półsłodkiego czerwonego wina
- łyżeczka tymianku
- po 3/4 szklanki startego selera i marchewki
- łyżka mąki
- szkl. śmietany 18%
- cukier
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Na łyżce masła podduś posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Przełóż do rondla. Rozpuść jeszcze trochę masła i na nim podsmaż plasterki pieczarek, przełóż do warzyw.

2. Na pozostałym tłuszczu porcjami usmaż pokrojone w paski mięso. Przełóż do składników w rondlu. Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę i sos worcester, oprósz połową tymianku, zalej gorącym bulionem oraz winem. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem i cukrem, przykryj, duś 90 min. Po 45 min duszenia dodaj paski papryki.

Reklama

3. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj do potrawy, dosyp resztę tymianku, wymieszaj, zagotuj.

Reklama
Reklama
Reklama