Składniki:
- 80 dag ligawy
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 1/2 szklanki śmietany
- szklanka bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- natka
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w cienkie plastry, a następnie w paseczki grubości około 2 centymetrów. Oprósz pieprzem, odstaw do lodówki. Cebulę obierz, pokrój w małą kosteczkę.
2. Rozdrobnioną cebulę zeszklij na rozgrzanym maśle, dodaj mięso, smaż, mieszając, aż się zrumieni. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż wszystko razem, mieszając, aż powstały płyn odparuje.
3. Składniki oprósz mąką, cały czas mieszając, wlej bulion. Następnie dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i paprykę. Duś 10–15 minut. Danie przed podaniem posyp natką. Serwuj ze świeżym pieczywem.