Reklama
Składniki:

- 40 dag boczniaków
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki otrąb
- kilka łyżek mąki
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka przyprawy „5 smaków”
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Reklama

Surówka:
- mała kapusta pekińska
- papryka czerwona
- pęczek dymki
- 7 łyżek oliwy
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Boczniaki opłucz, osusz. Bułkę tartą wymieszaj z otrębami, papryką, przyprawą „5 smaków”, solą i pieprzem. Jajka roztrzep na talerzu. Grzyby oprósz mąką, jej nadmiar otrzep. Następnie panieruj w jajku, doprawionej bułce tartej. Smaż na rumiano na gorącym oleju.

Reklama

2. Kapustę i oczyszczoną paprykę pokrój w paski. Dymkę posiekaj. Składniki sałatki wymieszaj, polej sosem przygotowanym z oliwy, musztardy, soli, pieprzu. Podawaj z boczniakami.

Reklama
Reklama
Reklama