Boczek w czosnku

Składniki:
- 1,5 kg surowego boczku ze skórką (w miarę chudego)
- 2 główki młodego czosnku, najlepiej z listkami
- sól zwykła i czosnkowa
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Boczek opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i solą czosnkową, w środku ułożyć listki czosnku i pokrojone ząbki z 1 główki. Zwinąć w roladę, obwiązać, odstawić w chłodne miejsce na godzinę lub nawet na całą noc, mięso wyjąć, ostrym nożem naciąć skórkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 1,5 godziny, obracając boczek, aby równomiernie się zrumienił. Kilka minut przed końcem pieczenia obłożyć ząbkami czosnku, po wyłączeniu piekarnika trzymać jeszcze kilka minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć, pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, podawać na ciepło lub na zimno, jest równie smaczny.
Źródło: "Przyjaciółka"