Boczek pieczony z natką pietruszki i marchewką - przepis
Boczek pieczony z natką pietruszki i marchewką to fantastyczny pomysł na danie na ciepło lub na przekąskę na imprezę!
Opublikowano: 03.06.2013, 04:26
Reklama
Ilość kalorii: 650
Czas przygotowania: 320 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 kg boczku
- 3 duże pęczki natki
- jajko
- 2 cebule
- średnia marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- po łyżeczce papryki: słodkiej i ostrej
- łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Boczek opłucz, osusz, nożem natnij w nim kieszeń, natrzyj kurkumą, paprykami, pieprzem i solą. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Cebulę pokrój w kostkę. Przesmaż na oleju. Wymieszaj z pokrojoną natką, startą na dużych oczkach marchewką, jajkiem, posiekanym czosnkiem. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
- Masą nadziej boczek, zepnij wykałaczką.
- Boczek włóż do głębokiej brytfanny i piecz 3 godz. (180 st.). W połowie pieczenia polej mięso 1/2 szklanki wody. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Reklama
Reklama
Reklama