Reklama
Składniki:

- 20 dag mąki pszennej
- 20 dag mąki gryczanej
- 2 dag drożdży
- 3 dag masła
- ok. 700 ml mleka
- 3 jajka
- sól
- tłuszcz do smażenia
- pół szklanki gęstej śmietany
- 3 łyżki kawioru

Reklama
Przygotowanie:

1. Ze szklanki mleka, pszennej mąki i drożdży przygotuj rozczyn, pozostaw w ciepłym miejscu.

2. Kiedy wyrośnie, dodaj mąkę gryczaną i tyle mleka, by ciasto było jak gęsta śmietana, włóż żółtka, stopione masło, sól, na końcu ubite białka, odstaw do wyrośnięcia.

3. Małe placuszki smaż z obu stron na niewielkiej patelni posmarowanej tłuszczem, wyłóż na podgrzewany półmisek.

Reklama

4. Podawaj ze śmietaną i kawiorem.

Reklama
Reklama
Reklama