Składniki:
- 1/2 kg wołowiny na zrazy
- 6 dużych suszonych grzybków
- 3 cebule pokrojone w plasterki
- 3 łyżki mąki
- 2 listki laurowe
- kostka bulionowa grzybowa
- po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Grzyby połam, namocz w 1/2 szklanki wody.
2. Mięso pokrój w plastry, oprósz 2 łyżkami mąki i obsmaż na silnie rozgrzanym oleju. Przełóż do dużego płaskiego rondla, dodaj grzyby z wodą, w której się moczyły, listki laurowe, ziele oraz pieprz w ziarenkach. Wkrusz kostkę bulionową.
3. Składniki w rondlu zalej wodą tak, aby mięso było przykryte. Duś pod przykryciem 40 minut. Następnie dodaj cebulę i duś kolejne 45 minut. W razie potrzeby podlewaj wodą – mięso musi być cały czas lekko zakryte.
4. Łyżkę mąki rozprowadź w niewielkiej ilości wody i wlej do garnka. Starannie wymieszaj. Bitki dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z ziemniakami z wody lub kaszą.