Reklama

Najważniejsza w tradycyjnym bigosie jest smaczna kapusta. Spróbuj jej, zanim zaczniesz przygotowywać danie. Jeśli jest kwaśna, warto kilkakrotnie ją przepłukać. Możesz też zmieszać kiszoną kapustę z posiekaną białą, dzięki czemu smak całej potrawy będzie znacznie łagodniejszy.

Reklama

Jakie przyprawy do bigosu?

Aby tradycyjny bigos miał idealnie zbalansowany smak, nie możesz pominąć dodatku żadnej przyprawy. Przygotuj:

  • ziarenka jałowca,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • kminek.

Jeśli chodzi o sól do bigosu, najlepiej dodać ją dopiero na sam koniec gotowania. Dlaczego? Często wędliny, których używasz do tej potrawy, okazują się słone same w sobie. Jeśli posolisz bigos za wcześnie, finalnie danie może okazać się przesolone. Jeśli lubisz słodkawy bigos, możesz do niego dodać odrobinę miodu, a nawet... rodzynki.

przyprawy do bigosu
fot. Tradycyjny bigos/Adobe Stock, vivoo

Przepis na tradycyjny bigos

Tradycyjny bigos to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Zachwyca głębią smaków - wykorzystaj do niego mięso wieprzowe (np. z karkówki), kiełbasę, a także suszone grzyby. Proponujemy również dodatek suszonych śliwek, które stworzą ciekawą kompozycję smakową.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego z karkówki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 300 g kiełbasy,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka passaty/pomidorów z puszki/koncentratu pomidorowego,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 4-5 śliwek suszonych,
  • 30 g grzybów suszonych.

Przyprawy do bigosu:

  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka jałowca,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: sól.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe pokrój w dość drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć na niego cebulę i czosnek, lekko zeszklij. Dodaj mięso, obsmaż.
  3. Do garnka wlej bulion, zagotuj.
  4. Gdy zacznie wrzeć, dodaj suszone grzyby. Przykryj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 45-50 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu, dodaj wszystkie wymienione na liście składników przyprawy do bigosu, a także pokrojone suszone śliwki.
  6. Zagotuj ponownie. Dodaj odciśniętą kapustę kiszoną (uwaga, najpierw jej spróbuj - jeśli jest zbyt słona albo kwaśna, kilka razy ją przepłucz). Wlej trzecią szklankę bulionu.
  7. Przykryj i gotuj kolejne 15 minut. W tym czasie przygotuj kiełbasę - pokrój ją w kostkę i obsmaż na patelni. Dodaj do garnka z bigosem.
  8. Gotuj bigos kolejne 30 minut. Pod koniec wyznaczonego czasu, dodaj koncentrat pomidorowy.
  9. Przygotuj zasmażkę do bigosu - przesmaż mąkę na patelni, dodając do niej łyżkę masła. Mieszaj, aż zasmażka lekko się zrumieni. Zahartuj zasmażkę, dodając kilka łyżek wywaru z bigosu.
  10. Wymieszaj na patelni zasmażkę, potem dodaj ją do garnka z bigosem. Gdy całość się zagotuje, spróbuj, czy bigos wymaga jeszcze dodatku soli.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z kapusty:

Reklama
Reklama
Reklama