Reklama
Składniki:

- kapusta o wadze 2,5 kg
- 80 dag mielonej wieprzowiny
- 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- posiekana cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, przekrój na sześć części. Nie wycinaj głąba. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kawałki kapusty i gotuj na średnim ogniu 15 min, a następnie wyjmij na półmisek.

2. Mięso wyrób z ryżem, jajkami, śmietaną. Dopraw papryką, solą i pieprzem. W każdym kawałku kapusty rozchyl po kilka liści i nałóż farsz. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika (190 st. C). Piecz 30 minut, często polewając bulionem wymieszanym z olejem.

Reklama

3. Pomidory włóż do garnka, dopraw solą i pieprzem. Duś 10 min, następnie przełóż do kapusty i piecz kolejne 20 min. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

Reklama
Reklama
Reklama