Baranina po holendersku

Opublikowano: 02.06.2008, 12:22
Reklama
Składniki:
60 dag udźca baraniego bez kości,
2 pomarańcze,
1,5 łyżki skórki otartej z pomarańczy,
kieliszek białego wytrawnego wina,
4 goździki,
3 łyżki masła,
sok z cytryny,
sól,
3 łyżki cukru.
Reklama
Przygotowanie:
Umyć i osuszyć mięso. Pozbyć się błon i tłuszczu. Pokroić na plastry, które skropić cytryną. Posypać solą. Pozostawić na dwie godziny w chłodnym miejscu. Obrać pomarańcze. Cukier zagotować z winem, goździkami i skórką z pomarańczy. Zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia. Przecedzić. Pomarańcze pokroić w plastry. Usunąć pestki. Naczynie żaroodporne natłuścić. Ułożyć plastry mięsa, na któych położyć plastry pomarańczy. Zalać winem. Posypać wiórkami masła. Przykryć folią aluminiową. Piec 50 minut.
Reklama
Reklama
Reklama