Bakłażanowa tarta

Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej,
pół kostki masła,
1 żółtko,
łyżka zimnej wody,
sól,
pieprz,
tłuszcz do posmarowania formy.
Farsz:
8 jajek,
2 bakłażany,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
szczypta gałki muszkatołowej,
1 pomidor,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
W plastry pokroić bakłażana. Oprószyć solą. Na rozgrzaną oliwę położyć plastry bakłażana, pokrojony drobno czosnek, natkę pietruszki, udusić. Zagnieść ciasto z: mąki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową. Włożyć do lodówki. Następnie rozwałkowac i wylepić formę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie uduszone plastry bakłażana, wlać rozmieszane i przyprawione jajka, a jako ostatnie rozłożyć pomidor pokrojony w plastry. Piec 25 minut.