Bakaliowy pilaw

Opublikowano: 10.09.2008, 22:47
Reklama
Składniki:
1 i 1/2 szklanki ryżu,
1/4 kostki masła,
3 szklanki rosołu z kostki,
20 dag rodzynek,
po łyżce migdałów, orzechów laskowych, moreli i śliwek suszonych,
8 łyżek cukru,
2 łyżki miodu.
Reklama
Przygotowanie:
Na rozgrzane masło wsypać ryż. Smażyć, aż będzie przezroczysty. Do ryżu wlać rosół. Zagotować, stale mieszając. Przykryć. Dusić kwadrans na małym ogniu. Na suchej patelni skarmelizować połowę cukru. Połączyć z ryżem, wstawić do ciepłego piekarnika. W tym czasie na tej samej suchej patelni skarmelizować pozostały cukier. Wsypać bakalie i delikatnie obsmażyć. Wlać miód. Wyjąć z piekarnika ciepły ryż. Polać miodem z bakaliami.
Reklama
Reklama
Reklama