Reklama
Składniki:

pół kilo mąki,
2 jajka,
30 ml rimu,
5 dag masła,
6 łyżek miodu,
3 łyżki bułki tarte,
orzechy,
rodzynki.

Reklama
Przygotowanie:

Połączyć mąkę, jajka i trochę wody. Zagnieść ciasto. Rozwałkować bardzo cienko. Pokroić na paski, a potem na kwadraty. Wrzucić do wrzącej osolonej wody. Odcedzić. Dodać trzy łyżki masła. Umyte rodzynki zalać rumem. Posiekać orzechy. Połączyć z miodem i rodzynkami. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułka tartą włożyć najpierw część łazanek. Posmarować masą orzechowo - rodzynkową. Przykryć resztą łazanek. Posypać dekoracyjnie orzechami. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Zapiekać przez pół godziny.

Reklama
Reklama
Reklama