Babka ziemniaczana z boczkiem

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 jajka
- ok. 1 szklanki mąki
- olej
- tarta bułka do formy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Masę połóż na sitku, odcedź płyn. Po kilku minutach zlej płyn, a pozostałą na dnie mąkę ziemniaczaną dodaj
do ziemniaków.
2. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Skwarki i tłuszcz dodaj do ziemniaków razem z jajkami i taką ilością mąki, by powstało gęste ciasto. Dopraw je do smaku solą
i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
3. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę ziemniaczaną, wyrównaj powierzchnię, skrop olejem.
4. Formę z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 190 st. C i piecz ok. 1,5 godziny. Podawaj na ciepło – samą lub jako dodatek do dań mięsnych – albo
na zimno, np. ze śmietaną.