Reklama
Składniki:

1,5 kg ziemniaków,
4 łyżki bułki tartej,
3 jajka,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek,
15 dag wędzonego boczku,
1/2 łyżeczki majeranku,
1 łyżeczka soli,
pieprz,
szczypta ostrej papryki,
olej do smażenia.

Reklama
Przygotowanie:

Ziemniaki utrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na oleju, dodać posiekane pieczarki, szczyptę soli i pieprzu i udusić pod przykryciem. Ziemniaki wymieszać z jajkami, bułką tartą oraz pieczarkami. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Formę do pieczenia wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Rónomiernie rozłożyć w niej masę ziemniaczaną. Na wierzchu położyć małe kawałki boczku. Piec 1,5 godziny bez przykrycia w temperaturze około 160 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama