Babka ryżowo-truskawkowa

Opublikowano: 03.09.2008, 22:23
Reklama
Składniki:
25 dag ryżu,
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
2 dag margaryny,
2 jajka,
15 dag cukru,
cukier waniliowy,
sól,
zapach cytrynowy do ciast,
tłuszcz i bułka tarta do formy,
40 dag truskawek,
1 szklanka śmietany.
Reklama
Przygotowanie:
Do osolonego wrzątku wsypać ryż. Gdy wchłonie wodę, dodać mleko i margarynę, a następnie gotować na małym ogniu. Ryż wyłożyć do miski. Wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem. Ubić pianę. Połączyć. Dodać zapachy. Przełożyć do formy (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C przez 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia. W otwór wsypać część umytych i osączonych truskawek. Resztę owoców ułożyć obok. Polać bitą śmietaną.
Reklama
Reklama
Reklama