Reklama
Składniki:

- 50 dag filetów z kaczki
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 limonka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka cukru
- sól
- olej

Reklama
Przygotowanie:

Filety opłukać, dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, imbir, cebulę i ząbek czosnku obrać, posiekać. Wymieszać z sokiem z limonki, sosem sojowym, winem ryżowym, cukrem i solą, marynatą posmarować mięso, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Filety oczyścić z marynaty, osączyć, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać marynatę, zmniejszyć ogień, kaczkę dusić jeszcze ok. 10 minut. Podawać krojoną na plastry z dużą porcją surówki, makaronem ryżowym lub ryżem i cząstką limonki.

Rada: Zamiast soku z limonki do marynaty można dodać sok z cytryny lub 2 łyżki soku z ananasa. Mięso można pokroić na plasterki przed smażeniem.

Reklama

Źródło: Joanna Kochańska/"Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama