Reklama
Składniki:
- 4 całe flądry lub pstrągi (wypatroszone)
Reklama
Bejca:
- pęczek kolendry
- 1/2 pęczka natki
- 3 papryczki chili
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka całego kuminu
- 8 łyżek oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 4 grube plastry cytryny
- 3 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
- łyżka masła
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki bejcy delikatnie zmiksuj w blenderze. Natrzyj ryby z wierzchu i od środka. Do środka każdej ryby włóż po plasterku cytryny. Odstaw do lodówki na 30 minut.
2. Ułóż ryby na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
3. Na rozgrzanym maśle przesmaż pomidory, dopraw solą, pieprzem.
Reklama
4. Upieczone ryby podawaj z pomidorami oraz ryżem ugotowanym na sypko.
Reklama
Reklama
Reklama