Reklama
Składniki:

- 4 całe flądry lub pstrągi (wypatroszone)

Reklama

Bejca:
- pęczek kolendry
- 1/2 pęczka natki
- 3 papryczki chili
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka całego kuminu
- 8 łyżek oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz

Dodatkowo:
- 4 grube plastry cytryny
- 3 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
- łyżka masła

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki bejcy delikatnie zmiksuj w blenderze. Natrzyj ryby z wierzchu i od środka. Do środka każdej ryby włóż po plasterku cytryny. Odstaw do lodówki na 30 minut.

2. Ułóż ryby na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.

3. Na rozgrzanym maśle przesmaż pomidory, dopraw solą, pieprzem.

Reklama

4. Upieczone ryby podawaj z pomidorami oraz ryżem ugotowanym na sypko.

Reklama
Reklama
Reklama