Agrestowy mintaj

Opublikowano: 28.05.2008, 18:37
Reklama
Składniki:
80 dag filetów lub kostek mintaja,
2 łyżki mąki,
2 łyżki soku z cytryny,
2 szklanki agrestu,
4 łyżki miodu,
pół szklanki śmietany,
pół kieliszka białego wytrawnego wina,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Reklama
Przygotowanie:
Posolić i popierzyć mintaja. Skropić sokiem z cytryny. Włożyć do lodówki na 60 minut. Umyć i odsączyć agrest. Wsypać do wina i łyżki wrzątku. Rozgotować na małym ogniu. Zdjąć z ofnia. Przetrzeć przez sito. Połączyć z miodem i śmietaną. Poddusić na małym ogniu, ale nie zagotować. Mintaja obtoczyć w mące. Usmażyć. Ogrzać półmisek. Przełożyć. Polać sosem.
Reklama
Reklama
Reklama