Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 7 kg truskawek,
  • 2,5 kg cukru,
  • 4 l wody,
  • drożdże winiarskie z pożywką,
  • 15 g kwasku cytrynowego.
Reklama
Przygotowanie:

Wino z truskawek to sprawdzony pomysł na przetwory z truskawek. Jego przygotowanie wymaga jednak nieco wprawy - musisz obserwować m.in. kiedy zakończy się proces intensywnej fermentacji.

  1. Owoce pozbaw szypułek, umyj i rozgnieć, aż będą miały konsystencję przypominającą mus truskawkowy.
  2. Połowę wody zagotuj i rozpuść w niej połowę cukru, a także kwasek cytrynowy.
  3. Przygotowany syrop wymieszaj z truskawkowym wsadem.
  4. Gdy całość ostygnie, dodaj drożdże i pożywkę. Pamiętaj, że matkę drożdżową należy przygotować mniej więcej 3 dni wcześniej.
  5. Całość wlej do dużego balona z rurką fermentacyjną i odstaw na 5 dni.
  6. Po upływie 5 dni w identyczny sposób przygotuj syrop z drugiej porcji cukru, wody i kwasku cytrynowego. Wystudź i dodaj.
  7. Gdy zakończy się proces intensywnej fermentacji (gdy wino z truskawek przestanie bulgotać), za pomocą wężyka zlej wino z truskawek znad osadu.
  8. Przelej do baniaka i odstaw na co najmniej 4 miesiące.
  9. Po upływie wyznaczonego czasu, wino z truskawek porozlewaj do butelek.
Reklama

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Ciasta z truskawkami i galaretką
Co zrobić z truskawek?
Kluski z truskawkami

Reklama
Reklama
Reklama