Wino z truskawek - przepis na orzeźwiający i słodki napój alkoholowy
Wino z truskawek jest lekkie, słodkawe i bardzo orzeźwiające. Najlepiej żeby leżakowało przez co najmniej 4 miesiące, więc jeśli przygotujesz je w sezonie, już na jesieni będziesz cieszyć się jego smakiem i aromatem. Z naszego przepisu powstanie 10 litrów wina, musisz więc zaopatrzyć się w zbiornik o pojemności 12-15 litrów, aby umożliwić proces fermentacji.
Opublikowano: 22.05.2022, 06:55
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 7 kg truskawek,
 - 2,5 kg cukru,
 - 4 l wody,
 - drożdże winiarskie z pożywką,
 - 15 g kwasku cytrynowego.
 
Przygotowanie:
Wino z truskawek to sprawdzony pomysł na przetwory z truskawek. Jego przygotowanie wymaga jednak nieco wprawy - musisz obserwować m.in. kiedy zakończy się proces intensywnej fermentacji.
- Owoce pozbaw szypułek, umyj i rozgnieć, aż będą miały konsystencję przypominającą mus truskawkowy.
 - Połowę wody zagotuj i rozpuść w niej połowę cukru, a także kwasek cytrynowy.
 - Przygotowany syrop wymieszaj z truskawkowym wsadem.
 - Gdy całość ostygnie, dodaj drożdże i pożywkę. Pamiętaj, że matkę drożdżową należy przygotować mniej więcej 3 dni wcześniej.
 - Całość wlej do dużego balona z rurką fermentacyjną i odstaw na 5 dni.
 - Po upływie 5 dni w identyczny sposób przygotuj syrop z drugiej porcji cukru, wody i kwasku cytrynowego. Wystudź i dodaj.
 - Gdy zakończy się proces intensywnej fermentacji (gdy wino z truskawek przestanie bulgotać), za pomocą wężyka zlej wino z truskawek znad osadu.
 - Przelej do baniaka i odstaw na co najmniej 4 miesiące.
 - Po upływie wyznaczonego czasu, wino z truskawek porozlewaj do butelek.
 
	Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
	Ciasta z truskawkami i galaretką
	Co zrobić z truskawek?
	Kluski z truskawkami
Reklama
Reklama
Reklama

