Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 7 kg malin,
  • 2,8 kg cukru,
  • 3 l wody,
  • pożywka,
  • drożdże winiarskie,
  • 1 g pirosiarczynu potasu.
Reklama
Przygotowanie:

Wino z malin powinno leżakować przez około 12 miesięcy, aby nabrać prawdziwej głębi smaku. Jeśli przygotujesz swoje domowe wino owocowe latem, będziesz mogła się nim delektować w kolejnym roku.

  1. Owoce przebierz, pozbaw szypułek.
  2. Maliny rozgnieć, dodaj matkę drożdżową i pożywkę dla drożdży. Odstaw na dobę w ciepłe miejsce, aby owoce zaczęły fermentować. Uważaj - proces fermentacji będzie intensywny, więc najlepiej umieścić maliny w dużym wiadrze.
  3. Po upływie doby, dodaj cukier rozpuszczony w wodzie.
  4. Po 5 dniach wyciśnij miazgę, powstały moszcz przelej do balona.
  5. Odstaw do fermentacji - balon należy zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
  6. Po upływie 30 dni, musisz do wina z malin dodać pirosiarczyn potasu. Najpierw rozpuść go w przegotowanej wodzie (Uwaga! Nie przekraczaj zalecanej ilości, czyli wykorzystaj tylko 1 g). Dodaj do wina z malin.
  7. Gdy wino będzie wyklarowane, przelej je do butelek, zakorkuj i odłóż, aby leżakowało. Zaleca się, aby wino z malin leżakowało co najmniej 12 miesięcy.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na domowe alkohole:
Wino z rabarbaru
Nalewka z jagody kamczackiej
Wino z truskawek

Reklama
Reklama
Reklama