Wino z malin to aromatyczny alkohol, bardzo prosty w przygotowaniu. Zobacz przepis
Wino z malin przygotujesz bardzo prosto - musisz jednak poświęcić trochę czasu na dokładne przebranie owoców i pozbawienie ich szypułek. Z naszego przepisu powstanie wino z malin o mocy 14%. Oprócz malin, cukru i wody, musisz mieć jeszcze drożdże winiarskie, pożywkę i pirosiarczyn potasu.
Opublikowano: 16.06.2022, 05:54
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 7 kg malin,
 - 2,8 kg cukru,
 - 3 l wody,
 - pożywka,
 - drożdże winiarskie,
 - 1 g pirosiarczynu potasu.
 
Przygotowanie:
Wino z malin powinno leżakować przez około 12 miesięcy, aby nabrać prawdziwej głębi smaku. Jeśli przygotujesz swoje domowe wino owocowe latem, będziesz mogła się nim delektować w kolejnym roku.
- Owoce przebierz, pozbaw szypułek.
 - Maliny rozgnieć, dodaj matkę drożdżową i pożywkę dla drożdży. Odstaw na dobę w ciepłe miejsce, aby owoce zaczęły fermentować. Uważaj - proces fermentacji będzie intensywny, więc najlepiej umieścić maliny w dużym wiadrze.
 - Po upływie doby, dodaj cukier rozpuszczony w wodzie.
 - Po 5 dniach wyciśnij miazgę, powstały moszcz przelej do balona.
 - Odstaw do fermentacji - balon należy zatkać korkiem z rurką fermentacyjną.
 - Po upływie 30 dni, musisz do wina z malin dodać pirosiarczyn potasu. Najpierw rozpuść go w przegotowanej wodzie (Uwaga! Nie przekraczaj zalecanej ilości, czyli wykorzystaj tylko 1 g). Dodaj do wina z malin.
 - Gdy wino będzie wyklarowane, przelej je do butelek, zakorkuj i odłóż, aby leżakowało. Zaleca się, aby wino z malin leżakowało co najmniej 12 miesięcy.
 
	Zobacz więcej przepisów na domowe alkohole:
	Wino z rabarbaru
	Nalewka z jagody kamczackiej
	Wino z truskawek
Reklama
Reklama
Reklama

