Wino z jeżyn - przepis na domowy trunek
Wino z jeżyn ma niepowtarzalny smak i aromat. Jedyną wadą tego trunku jest fakt, że najsmaczniejszy będzie po... kilku latach! Do spożycia nadaje się jednak już po 4-5 miesiącach.
Opublikowano: 06.08.2021, 16:21
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 10 kg jeżyn,
 - 10 l wody,
 - drożdże winiarskie,
 - 8 kg cukru.
 
Przygotowanie:
Wino z jeżyn jest proste w przygotowaniu, musisz jednak mieć w domu odpowiedni sprzęt - wielki słój, balon winiarski, a także korek z rurką fermentacyjną. Jeżynowy trunek to sprawdzony pomysł na domowe wino owocowe.
- Przygotowanie wina z jeżyn trzeba rozpocząć od zrobienia matki drożdżowej. Do słoika (np. litrowego) wsyp drożdże winiarskie, zalej je do 3/4 wysokości słoika letnią wodą, przygotowaną wcześniej i nieco wystudzoną. Pamiętaj, żeby nie wlewać wrzątku!
 - Zamieszaj, zrób w zakrętce słoika mały otwór, aby dochodziło do niego powietrze. Matkę drożdżową odstaw na jeden dzień w zacienione i suche miejsce.
 - Na drugi dzień dodaj do mieszanki łyżkę cukru. Ponownie odstaw - tym razem na 3 dni.
 - Umyte jeżyny wsyp do dużej miski, lekko zmiażdż, aby puściły sok. Zasyp 4 kg cukru, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 2 dni.
 - Po 2 dniach przecedź jeżyny, a sok umieść w balonie winiarskim.
 - Pozostałe 4 kg cukru rozpuść we wrzątku, zamieszaj i połącz z sokiem (to tzw. moszcz na wino z jeżyn). Dzięki temu powstanie tzw. nastaw.
 - Do tej mieszanki dodaj matkę drożdżową, przygotowaną wcześniej, wymieszaj. Balon zakryj specjalnym korkiem z rurką fermentacyjną.
 - Największa część pracy została wykonana. Teraz wino z jeżyn powinno leżakować przez 4-5 miesięcy, koniecznie w temperaturze pokojowej.
 - Gdy upłynie wyznaczony czas, zlej wino znad osadu do szklanych butelek. Możesz teraz przechowywać gotowe wino z jeżyn nawet przez kilka lat.
 
	Zobacz więcej przepisów z jeżynami:
	Co zrobić z jeżyn? Przepisy
	Nalewka z jeżyn
	Dżem z jeżyn
Reklama
Reklama
Reklama

