Wino z głogu - przepis i właściwości lecznicze
Wino z głogu robi się rok do przodu - najlepiej z owoców, które dotknęły pierwsze przymrozki. Po 12 miesiącach od wykonania, wino przybiera na sile. Wino z głogu jest pracochłonne, ale odwdzięczy się działaniem leczniczym: polecane jest np. nadciśnieniowcom.
Czas przygotowania: 120 min
Ilość porcji: 20
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
- 3 kg owoców głogu,
 - 7 litrów wody,
 - 250 g cukru,
 - matka drożdżowa i pożywka,
 - winny balon z rurką fermentacyjną i flanelowy woreczek.
 
Przygotowanie:
Aby przygotować wino z głogu opłucz i osusz owoce. Usuń też resztki kwiatostanów oraz pestki.
Przepis na wino z głogu
Owoce zmiażdż i wsyp do balona. Rozgnieciony głóg zalej wodą.
- Do całości dodaj jasna matkę drożdżową i pożywkę, po czym zamknij balon korkiem i rurką. Po 4 dniach do nastawu dodaj od 2 kg cukru.
 - Po tygodniu odcedź moszcz głogowy: przez woreczek flanelowy przelej wino z głogu do osobnego naczynia. W woreczku zostanie ci moszcz, który dokładnie należy wygnieść.
 - Przelej wino z głogu do balona, po miesiącu pozbądź się osadu.
 - Wino z głogu nabiera mocy po 12 miesiącach.
 
Wino z głogu - właściwości
Głóg jest źródłem witamin C, PP i witamin z grupy B. Skrywa w sobie dużo flawonoidów, które wykazują działanie antynowotworowe. Zawiera aminy, fitosterole i garbniki.
Wino z głogu warto mieć w swojej spiżarce - przyda się w przypadku:
- schorzeń dróg moczowych,
 - zapalenia pęcherza,
 - problemów z wysokim ciśnieniem,
 - dolegliwości menstruacyjnych,
 - nerwicach i nerwobólach,
 - w stresie i sytuacjach krytycznych,
 - bezsenności,
 - zaparciach,
 - osłabieniu odporności
 - dolegliwościach takich, jak demencja.
 
	Czytaj także:
	Przepis na wino z wiśni
	Wino z czarnej porzeczki - przepis
	Przepis na wino z jabłek
	Jak zrobić wino z winogron?

