Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg jeżyn,
  • 1,5 kg cukru.
Reklama
Przygotowanie:

O dobroczynnych właściwościach soku z malin słyszeli chyba wszyscy. Tymczasem sok z jeżyn również jest skarbnicą cennych składników - zawiera np. witaminy z grupy B, witaminę C, wapń, potas i magnez. Warto przygotować go w sierpniu, gdy przypada szczyt sezonu na jeżyny.

  1. Jeżyny umyj - uwaga, zrób to delikatnie. Nie narażaj owoców na silny strumień wody.
  2. Umieść jeżyny w dużym słoju (lub w dwóch słojach). Zasyp je cukrem.
  3. Wierzch słoika nakryj złożoną gazą - warto zabezpieczyć ją sznurkiem albo gumką-recepturką.
  4. Odstaw w ciepłe miejsce na tydzień.
  5. Po upływie tygodnia, powstały sok z jeżyn przecedź przez sito. Wlej go do garnka.
  6. Gotuj sok przez 8-9 minut.
  7. Przelej sok z jeżyn do wyparzonych słoików. Mocno zakręć. Słoiki warto zapasteryzować - najlepiej przez 12-17 minut.
Reklama

Więcej przepisów z jeżynami:
Placek serowy z jeżynami
Ciasto z jeżynami
Nalewka z jeżyn
Dżem z jeżyn
Co zrobić z jeżyn?

Reklama
Reklama
Reklama