Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg owoców głogu,
  • 2 l wody,
  • 400 g cukru,
  • 50 ml soku z cytryny.
Reklama
Przygotowanie:

Sok z głogu najlepiej jest przygotowywać na przełomie września i października - to idealna pora na zbiory tych owoców.

Sok z głogu ma zbawienny wpływ na układ naczyniowo-sercowy - wzmacnia naczynia krwionośne i mięsień sercowy, a także obniża ciśnienie krwi.

Samo gotowanie syropu, a później soku z głogu, zajmuje nie więcej niż pół godziny. Najbardziej pracochłonne jest dokładnie przebranie owoców.

  1. Owoce głogu starannie umyj i usuń im ogonki.
  2. Czas na pozbycie się pestek - aby ułatwić sobie to zadanie zalej owoce wodą i podgrzej całość, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie wystudź owoce i delikatnie zmiażdż - teraz usuniesz pestki bez trudu.
  3. Przygotuj syrop: do garnka wlej wodę i dodaj cukier. Zagotuj całość co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie jednorodny płyn.
  4. Dodaj rozdrobnione owoce i gotuj kolejne 15 minut.
  5. Sok wystudź i przecedź przez gazę.
  6. Sok z głogu możesz zapasteryzować. Pamiętaj, by przechowywać go w ciemnym, chłodnym miejscu.
Reklama

Czytaj także:
Sok z pokrzywy - przepis
Przepis na sok z dyni
Przepis na sok z winogron

Reklama
Reklama
Reklama