Sok z głogu - przepis na pyszny domowy sok
Sok z głogu ma dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. Przygotujesz go z kilograma owoców, wody, cukru i soku z cytryny.
Opublikowano: 06.10.2021, 11:28
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg owoców głogu,
 - 2 l wody,
 - 400 g cukru,
 - 50 ml soku z cytryny.
 
Przygotowanie:
Sok z głogu najlepiej jest przygotowywać na przełomie września i października - to idealna pora na zbiory tych owoców.
Sok z głogu ma zbawienny wpływ na układ naczyniowo-sercowy - wzmacnia naczynia krwionośne i mięsień sercowy, a także obniża ciśnienie krwi.
Samo gotowanie syropu, a później soku z głogu, zajmuje nie więcej niż pół godziny. Najbardziej pracochłonne jest dokładnie przebranie owoców.
- Owoce głogu starannie umyj i usuń im ogonki.
 - Czas na pozbycie się pestek - aby ułatwić sobie to zadanie zalej owoce wodą i podgrzej całość, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie wystudź owoce i delikatnie zmiażdż - teraz usuniesz pestki bez trudu.
 - Przygotuj syrop: do garnka wlej wodę i dodaj cukier. Zagotuj całość co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie jednorodny płyn.
 - Dodaj rozdrobnione owoce i gotuj kolejne 15 minut.
 - Sok wystudź i przecedź przez gazę.
 - Sok z głogu możesz zapasteryzować. Pamiętaj, by przechowywać go w ciemnym, chłodnym miejscu.
 
	Czytaj także:
	Sok z pokrzywy - przepis
	Przepis na sok z dyni
	Przepis na sok z winogron
Reklama
Reklama
Reklama

