Sok z dyni - sprawdzony przepis w 3 wersjach
Sok z dyni polecamy nie tylko na jesienne chłody - mamy przepis również w wersji do pasteryzacji na zimę. Możesz przyrządzić także sok z surowej dyni i sok z dyni oraz jabłek.

Opublikowano: 01.10.2020, 14:58
Reklama
Sok z dyni najlepiej przygotowywać na bazie odmiany hokkaido lub muscat. Większe ilości możesz zawekować, podgrzewając sok z dyni i przelewając do wyparzonych słoików.
Sok z dyni na zimę
Składniki:
- 1,5 kg dyni,
 - 1 kg jabłek,
 - 400 g cukru,
 - sok wyciśnięty z 2 cytryn,
 - kilka dużych marchewek.
 
Sposób przygotowania:
- Warzywa i owoce umyj. Dynię obierz, pozbaw nasion, pokrój miąższ na małe kawałki.
 - Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój.
 - Marchewki obierz, pokrój na plasterki.
 - Teraz wszystkie owoce i warzywa gotuj w niewielkiej ilości wody - najlepiej każde osobno, ponieważ będą miały różny czas gotowania. Możesz też gotować je w jednym garnku, najpierw umieszczając w nim marchew, a po kilkunastu minutach gotowania dorzucając dynię. Po kolejnych kilku minutach dołóż jabłka.
 - Zmiksuj miękkie kawałki ugotowanych warzyw i owoców, np. blenderem. Dodaj cukier i sok z cytryn.
 - Jeśli sok z dyni, marchwi i jabłek jest za gęsty, dodaj przegotowanej wody. Wymieszaj.
 - Gorący sok z dyni przelej do wyparzonych słoików, pasteryzuj przez 20 minut. Ustaw słoiki do góry dnem.
 
Sok z surowej dyni
Składniki:
- pół dyni,
 - 2 szklanki wody,
 - 2 szklanki soku jabłkowego,
 - sok z cytryny,
 - szczypta cynamonu,
 - szczypta cukru.
 
Sposób przygotowania:
- Dynię dokładnie umyj i obierz ze skórki.
 - Następnie przeciśnij przez sokowirówkę. Uzyskany sok z dyni połącz z wodą, sokiem jabłkowym oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
 - Dosyp cukier. Tak przygotowany sok z dyni możesz pić na zimno z kostkami lodu.
 
Sok z dyni i jabłek
Składniki:
- pół dyni,
 - 3 jabłka,
 - sok z limonki,
 - starty imbir.
 
Sposób przygotowania:
- Dynię dokładnie umyj i obierz ze skórki.
 - Wydrąż miąższ i usuń pestki. Pokrój.
 - Jabłka umyj, pozbaw skórki i gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki.
 - Dynię i jabłka przeciśnij przez sokowirówkę i połącz z uprzednio wyciśniętym sokiem z limonki.
 - Zetrzyj kawałek imbiru i dodaj do całości.
 - Wszystko dokładnie wymieszaj i podaj schłodzone.
 
	Zobacz więcej przepisów z dynią w roli głównej:
Nalewka z dyni
Desery z dynią
Chipsy z dyni
Ciasteczka dyniowe
Pasta z dyni
Kompot z dyni
Zupa z dyni
Pumpkin Spice Latte
Reklama
Reklama
Reklama

