Sok z borówek to skarbnica cennych antyoksydantów. Przygotuj go na zimę
Sok z borówki amerykańskiej, przyrządzony w prawidłowy sposób, zapewnia zachowanie wszystkich wartości odżywczych borówek. Nie bez powodu te owoce uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Oprócz antyoksydantów, zawierają też witaminę C, witaminę K, błonnik i dużo potasu.
Opublikowano: 10.06.2022, 05:20
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 250 g cukru,
 - 1 kg borówek.
 
Przygotowanie:
Sok z borówek to jeden z najpopularniejszych pomysłów na przetwory z borówki amerykańskiej. Koniecznie zapasteryzuj go w słoikach na zimowe miesiące.
- Borówki umyj, pozbaw szypułek, osusz.
 - Zasyp owoce cukrem i wstaw na noc do lodówki, aby puściły sok.
 - Rano napełnij powstała masą suche, wyparzone wcześniej słoiczki.
 - Mocno pozakręcaj słoiczki.
 - Słoiki z sokiem z borówek ustaw na dnie szerokiego garnka. Zalej do 3/4 wysokości wodą, gotuj przez ok. 10 minut.
 - Po pasteryzacji, słoiki z sokiem z borówek poustawiaj do góry dnem.
 - Gdy wystygną, ustaw je w suchym i chłodnym miejscu.
 
	Zobacz więcej przepisów z borówkami:
	Desery z borówkami - zbiór przepisów
	Ciasto z borówkami bez pieczenia
	Jak mrozić borówki?
Reklama
Reklama
Reklama

