Reklama

Nie musisz być wytrawną barmanką, aby zaskoczyć swoich gości pysznymi i efektownymi drinkami! Dzięki naszym pomysłom na pewno uda ci się przygotować je zawodowo. Zobacz również ich właściwości - sprawdź 6 przepisów na drinki!

Reklama

1. Drink Kokosowa Pianka

Ten drink dodaje energii!

  • 40 ml espresso
  • 25 ml likieru kokosowego
  • 80 ml niesłodzonego skondensowanego mleka

Sposób wykonania:

  1. Do kubka miksującego wlej wystudzone espresso, likier i mleko.
  2. Zmiksuj z 1/2 szklanki kruszonego lodu.
  3. Przelej do wysokiej szklanki.

2. Miodowy grzaniec

Rozgrzeje nawet największego zmarźlucha!

  • 3 szklanki miodu pitnego trójniaka
  • pomarańcza
  • 2 laski cynamonu
  • łyżka soku z malin

Sposób wykonania:

  1. Pomarańczę wyszoruj i sparz.
  2. Zetrzyj z niej skórkę.
  3. W rondelku podgrzej miód z pozostałymi składnikami. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut.
  4. Rozlej do 4 szklaneczek.

3. Drink Cytrusowa Wyspa

Na pewno poprawi humor!

  • 30 ml czystej wódki
  • 8 ml soku z cytryny
  • po łyżeczce likieru pomarańczowego i blue curaçao
  • kilka kostek lodu
  • wino musujące do uzupełnienia

Sposób wykonania:

  1. W shakerze połącz wódkę, sok z cytryny, likier pomarańczowy i blue curacao.
  2. Przelej do kieliszka z lodem, dopełnij musującym winem.

4. Drink Powiew Mięty

Ten drink łagodnie orzeźwi!

  • 40 ml białego rumu
  • 2 łyżeczki trzcinowego cukru
  • 3/4 szklanki sprite'a
  • sok z jednej limonki
  • kilka kostek lodu
  • listki mięty

Sposób wykonania:

  1. W szklance wymieszaj rum i cukier.
  2. Szklankę wypełnij kostkami lodu.
  3. Dodaj sprite'a wymieszanego z sokiem z limonki i sokiem wyciśniętym z listków mięty.

5. Drink Symfonia Smaku

  • 45 ml czystej wódki
  • 15 ml wytrawnego wermutu
  • 15 ml likieru niebieskiego curaçao
  • sok jabłkowy lub cydr do uzupełnienia
  • kilka kostek jabłka

Sposób wykonania:

  1. Do szklanki z kilkoma kostkami jabłka i lodu wlej wódkę, wermut i likier.
  2. Ostrożnie dopełnij sokiem lub cydrem.

6. Drink Bajeczny Kielich

  • 40 ml wódki żurawinowej
  • 10 ml syropu grenadiny
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Sposób wykonania:

  1. Do kieliszka koktajlowego wlej wódkę.
  2. Następnie lejąc ostrożnie po ściance kieliszka, wlej grenadinę i sok pomarańczowy.

Na podstawie artykułu Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"

Reklama

Zobacz inne przepisy na przekąski:

Hamburgery domowe - przepis Ani Starmach
Bakłażan z pomidorami - przepis
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama