Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 8 kg owoców,
  • 4 l wody,
  • 1.5 kg cukru,
  • 10 g kwasku cytrynowego albo soku z cytryny,
  • drożdże winiarskie,
  • 3 g pożywki dla drożdży.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Czereśnie na wino muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Przebierz je, opłucz i wydryluj.
  2. Następnie zgnieć owoce na miazgę i pozostaw na ok. 3 dni w ciemnym miejscu (umieść je w szklanym naczyniu i zabezpiecz gazą).
  3. W tym czasie powinien wytrącić się sok. Odcedź go i dodaj cukier, drożdże, pożywkę oraz kwasek lub sok z cytryny.
  4. Tak przygotowane wino z czereśni zamknij w butelce z korkiem i rurką przygotowaną do fermentacji. Odstaw na kilka tygodni.
  5. Kiedy minie proces fermentacji, ponownie przecedź wino i ponownie zamknij w butli i odstaw na kolejnych kilka tygodni.
  6. Wino z czereśni będzie gotowe, kiedy na jego powierzchni przestaną pojawiać się bąbelki.
Reklama

Czytaj także:
Wino z brzoskwiń
Wino z czerwonych porzeczek
Wino z malin

Reklama
Reklama
Reklama