Jak zrobić pyszne wino z dyni? Wypróbuj ten przepis
Przygotuj aromatyczne, rozgrzewające wino z dyni i odczaruj chłodne, zimowe wieczory. Ten półsłodki trunek idealnie sprawdza się podczas spotkania z przyjaciółmi czy imprez rodzinnych. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Zobacz, jak przygotować wino z dyni.
Opublikowano: 14.09.2022, 06:37
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3,5 kg obranej, wydrążonej z miąższu dyni,
 - 4 l wody,
 - sok z 5 pomarańczy,
 - kilogram cukru,
 - 20 g drożdży winiarskich.
 
Przygotowanie:
Zarówno wino z dyni, jak i nalewka z dyni, to wspaniały dodatek do ciast czy słonych przekąsek. Możesz przygotować je w wersji mniej lub bardziej słodkiej - wystarczy, że zmienisz ilość cukru.
Sposób przygotowania:
- Dynię zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do gąsiora. Dodaj sok z pomarańczy.
 - Zalej całość 3 litrami wrzącej wody, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
 - Następnie odciśnij sok.
 - Zagotuj resztę wody z cukrem i odstaw do wystudzenia.
 - Kiedy będzie ciepła, a nie gorąca, dodaj drożdże i przelej do gąsiora.
 - Pozostaw do sfermentowania.
 - Proces ten zakończy się, kiedy z gąsiora przestaną wypływać bańki gazu, a cały osad opadnie na dno.
 - Wówczas przefiltruj wino i rozlej do butelek. Zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce. Wino z dyni będzie gotowe po ok. 4-6 miesiącach.
 
	Czytaj także:
	Dynia a cukrzyca
	Najlepsza zupa z dyni
	Biała dynia w dekoracji wnętrz
Reklama
Reklama
Reklama

