Reklama

W tym przepisie na wino wszystkie składniki i proporcje są starannie wyważone. To właśnie dzięki tej precyzji smak i aromat trunku są niezmienne od wielu lat.

Reklama

Przepis cioci Zosi na domowe wino z wiśni i czarnych porzeczek

Do przygotowania owocowego, domowego wina potrzebujesz też sporej ilości cukru. Pamiętaj, że im więcej go dodasz, tym bardziej wyrazisty i mocniejszy smak uzyskasz.

Składniki:

  • 3 kg wiśni,
  • 5 kg czarnej porzeczki,
  • 6 l wody,
  • 4 kg cukru,
  • drożdże winiarskie.

Przygotowanie:

  1. Drożdże wsyp do buteleczki i zalej niepełną szklanką ciepłej wody (200 ml). Odstaw w suche miejsce na około 5 dni.
  2. Dokładnie umyj i osusz owoce. Wiśnie wydryluj (część z nich możesz zostawić z pestkami, ale nie więcej niż 20% z całości). Porzeczki przebierz i usuń szypułki.
  3. Owoce przełóż do gąsiora i zalej wodą. Po upływie kilku godzin osącz całość i zasyp cukrem. Dodaj drożdże i pozostaw na 3 tygodnie.
  4. Po tym czasie, gdy zobaczysz, że wino wypuszcza bąbelki, przefiltruj i przelej do czystych butelek. Zakorkuj i odstaw na kilka miesięcy (minimum 3).
przepis na wino z wiśni i czarnych porzeczek
wino z wiśni i czarnej porzeczki zrobisz z dodatkiem drożdży winiarskich, fot. Adobe Stock, New Africa

Jakie owoce wybierać do przygotowania wina?

Receptura oparta jest na sezonowych owocach. To właśnie połączenie wiśni i czarnych porzeczek nadaje całości słodko-kwaskowaty posmak. Bardzo ważne jest to, aby do wyrobu wybrać owoce świeże, dorodne, o intensywnym zapachu i kolorze.

Jeśli chcesz, żeby wino nabrało bardziej bogatego bukietu, możesz wymieszać różne odmiany wiśni i porzeczek. Pamiętaj też, że im więcej pestek w winie wiśniowym, tym bardziej gorzkawy posmak trunku.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama