Reklama
Składniki:

- po szkl. miodu, wody, cukru
- 2 szkl. spirytusu
- pół gałki muszkatołowej i laski wanilii
- 3–4 goździki
- cynamon
- skórka z cytryny i z pomarańczy

Reklama
Przygotowanie:

1. Zagotuj wodę z przyprawami, szczelnie przykryj i gotuj 15 min.

2. W dużym rondlu skarmelizuj cukier, dodaj miód i dokładnie wymieszaj, wlej wywar z przypraw, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia.

3. Do gorącego wywaru, ciągle mieszając, wlej spirytus, szczelnie przykryj, zostaw na noc do ostygnięcia.

Reklama

4. Przefiltruj, wlej do słoja, zostaw na 10 dni, a kiedy się ustoi, przelej do butelek, odstaw na 3 miesiące.

Reklama
Reklama
Reklama