Reklama

Nie wszystkie dzieci przepadają za świeżymi owocami i warzywami, dlatego możesz przemycić je np. w formie takiego gęstego i pełnego witamin napoju. Zrobisz go z jabłek, marchwi i dyni, czyli z tego, co właśnie oferuje nam natura. Pokażę ci, jak zrobić domowy sok przypominający ten słynny sklepowy.

Reklama

Dlaczego warto samodzielnie zrobić sok à la Kubuś?

Soki to kluczowy element zdrowej diety – te zrobione samodzielnie mają najwięcej zalet. Przede wszystkim masz pełną kontrolę nad ich składem. Zrobisz je z jakościowych i sprawdzonych składników, bez ukrytych dodatków, o konserwantach czy sztucznych barwnikach nie wspominając. Możesz wykorzystać sezonowe, lokalne warzywa i owoce, dzięki czemu będzie to najzdrowszy z możliwych wyborów. Jest to też rozwiązanie tańsze niż zakup gotowych soków, a więc oszczędzasz pieniądze.

Jak zrobić sok à la Kubuś dla dzieci?

Ten domowy sok z marchwi i innych składników ma zdrowy i bardzo prosty skład. Przepis zawiera cukier, ale możesz go pominąć lub zastąpić zdrowszym zamiennikiem.

Składniki:

  • 1,7 kg jabłek,
  • 0,6 kg dyni,
  • 1 kg marchwi,
  • 3 cytryny,
  • 2 l wody,
  • 1/3 - 1/2 szklanki cukru.

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
  2. Dynię obierz i pokrój na małe kawałki.
  3. Marchew umyj, obierz i pokrój na centymetrowe plasterki.
  4. Wyciśnij sok ze wszystkich cytryn
  5. W garnku umieść marchew i dynię. Zalej 2 litrami wody i gotuj bez przykrycia dotąd, aż warzywa będą miękkie.
  6. Dodaj na końcu jabłka, wymieszaj i gotuj dalej, aż zmiękną.
  7. Dolej sok z cytryny i wymieszaj.
  8. Zblenduj dokładnie całość. Jeżeli sok jest za gęsty, dodaj gorącej wody.
  9. Spróbuj przecier i dodaj do smaku odpowiednią ilość cukru. Wymieszaj.
  10. Gorący sok przelej do wyparzonych i czystych butelek ze szkła. Szczelnie zakręć wygotowanymi zakrętkami i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 20 minut od momentu zagotowania.

Tak przygotowany sok przechowuj w chłodnej spiżarni lub piwnicy. Jest dobry przez wiele miesięcy. Gdy dostęp do świeżych owoców i warzyw będzie ograniczony, warto mieć taki witaminowy sok pod ręką. Po otwarciu trzymaj go w lodówce i zużyj w ciągu kilku dni.

domowy sok jak kubuś
Ten domowy sok to smaczny pomysł na przemycenie witamin, fot. Adobe Stock, Tomasz

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama