Reklama

Składniki na napój truskawkowy:

  • szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
  • 2 łyżki syropu, np. z malin, dzikiej róży, czarnych porzeczek
  • do uzupełnienia białe, musujące wino lub gazowana woda-mineralna
  • 4 kulki lodów, np. truskawkowych, waniliowych, śmietankowych
  • kilka orzeszków pistacjowych do dekoracji
Reklama

Sposób przygotowania:

Truskawki dokładnie opłukać, odszypułkować, osączyć, odłożyć kilka do dekoracji; resztę owoców zmiksować z syropem, rozlać do 4 pucharków; uzupełnić do 2/3 wysokości zimnym, musującym winem lub wodą gazowaną; do każdej szklanki włożyć po kulce lodów; napoje posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi, ozdobić serduszkami wyciętymi z truskawek.

Reklama
Reklama
Reklama