Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.

Nalewka z rabarbaru ma delikatnie kwaskowy smak, przez który przebija się nutka słodyczy. Do przygotowania klasycznej rabarbarówki potrzebujesz: kilograma owoców, 500 ml spirytusu, 300 ml przegotowanej wody i 200 g cukru.
Nalewka potrzebuje około 3 miesięcy leżakowania, aby nabrała pełni smaku - im dłużej będzie „odpoczywać", tym silniej wyczuwalny będzie smak rabarbaru.
Przepis na nalewkę rabarbarową możesz delikatnie modyfikować - dodać do niej truskawki, miód albo laskę wanilii. Rabarbarówka nie tylko nadaje się do spożywania samodzielnie ale to również świetna baza do drinków, np. tych z prosecco.
Spis treści:
	Przepis na nalewkę z rabarbaru na spirytusie
Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
 - 500 ml spirytusu 95%,
 - 300 ml przegotowanej wody,
 - 200 g cukru.
 
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj, pokrój w kostkę i przełóż do dużego słoja.
 - Dodaj cukier i zalej całość mieszanką spirytusu i wody. Odstaw na 30 dni w ciemne miejsce. Warto co 1-2 dni potrząsać słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił.
 - Po tym czasie oddziel owoce od nalewu. Pamiętaj, by wycisnąć z cząstek rabarbaru dokładnie cały sok.
 - Płyn przelej do butelek i pozostaw na 3 miesiące do leżakowania.
 
Zamów niezbędne składniki już teraz! Dostępny w Carrefour kod rabatowy obniży cenę dostawy, a Ty będziesz się cieszyć domową, pyszną nalewką.
	Przepis na nalewkę z rabarbaru i truskawek
Składniki:
- 1 kg truskawek,
 - 800 g rabarbaru,
 - 700 ml spirytusu 95%,
 - 500 ml przegotowanej wody,
 - 300 g cukru.
 
Sposób przygotowania:
- Rabarbar pokój na mniejsze kawałki. Truskawki przekrój na pół. Owoce przełóż do słoja.
 - Dodaj cukier i odstaw na 24 godziny, aż owoce puszczą sok.
 - Dodaj mieszankę spirytusu i wody. Odstaw na 2 miesiące, a po tym czasie przelej nalewkę przez sitko wyłożone gazą. Odciśnij dokładnie wszystkie soki.
 - Płyn przelej do mniejszych butelek.
 - Nalewkę z rabarbaru i truskawek odstaw w chłodne, ciemne miejsce na około 3 miesiące.
 

	Przepis na nalewkę z rabarbaru z miodem
Składniki:
- 1 kg rabarbaru,
 - 1 szklanka miodu,
 - 1 l wódki.
 
Sposób przygotowania:
- Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do słoja.
 - Dodaj miód i potrząśnij porządnie słojem, aby mógł dotrzeć do wszystkich kawałków rabarbaru. Odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce.
 - Dodaj wódkę, zakręć słój i odstaw na 6-8 tygodni.
 - Po tym czasie przefiltruj nalewkę z rabarbaru przez sitko i odstaw na 3 miesiące, aby nabrała pełni smaku.
 
Więcej przepisów na nalewki:

