Nalewka z pigwy - przepis składniki i przygotowanie
Nalewkę z pigwy podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.

Opublikowano: 15.10.2012, 06:12
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag owoców pigwy
- 30 dag cukru
- 3/4 litra wódki 40 proc. alk.
Reklama
Przygotowanie:
- Pigwę umyj, pokrój w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), wytnij gniazda nasienne. Wrzuć do dużego słoja, zasyp cukrem, a następnie zalej wódką. Szczelnie zakręć słój i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Sprawdź i ew. dosłodź jeszcze cukrem lub miodem.
- Zlej do butelek, odstaw na 3–4 tygodnie, aby nalew dojrzał. Podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.
Reklama
Reklama
Reklama