Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie
Wybierz ulubione owoce - jagody, maliny, jeżyny, borówki lub poziomki!
Opublikowano: 25.07.2014, 09:15
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg (łącznie) owoców leśnych (malin, jeżyn, poziomek, czarnych jagód i borówek, w dowolnych proporcjach względem siebie)
 - 1 l spirytusu
 - 0,5 l wódki
 - 1 kg cukru
 
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na nalewkę z owoców leśnych!
- Wszystkie owoce włóż do gąsiorka.
 - Wlej spirytus zmieszany z wódką.
 - Dobrze zamknij i odstaw na 6 tygodni, co kilka dni wstrząsając gąsiorkiem.
 - Po tym czasie zlej nalewkę do większego naczynia, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki.
 - Owoce zasyp cukrem i zamknij gazą złożoną kilkakrotnie.
 - Postaw w słonecznym miejscu, co kilka dni potrząsaj.
 - Po 3 tygodniach przefiltruj i zlej sok.
 - Połącz z nalewką i wymieszaj.
 - Dobrze zamknij.
 - Ponownie odstaw na 3 tygodnie.
 - Po tym czasie rozlej do butelek i zakorkuj.
 - Odstaw na 3 miesiące.
 
Sprawdź inne przepisy na nalewki:
	Nalewka z wiśni - przepis Beaty Tyszkiewicz
	Nalewka na czosnku - przepis
	Nalewki z pigwy - 3 najlepsze przepisy
Reklama
Reklama
Reklama

