Nalewka z kiwi - sprawdzony przepis
Nalewka z kiwi jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jest gotowa do spożycia już po dwóch tygodniach od przefiltrowania owoców.
Opublikowano: 11.01.2021, 10:53
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 kg kiwi,
 - 500 g cukru,
 - 1 l przegotowanej wody,
 - 4 ziarenka kardamonu,
 - 2 l spirytusu.
 
Przygotowanie:
Do przygotowania nalewki z kiwi wybieraj wyłącznie dojrzałe owoce. Po zalaniu kiwi spirytusem odczekaj 3 dni, a następnie po rozlaniu do butelek (najlepiej z ciemnego szkła) odstaw na kolejne 2-3 tygodnie.
- Owoce kiwi obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
 - Przełóż je do słoja, zalej spirytusem i dodaj kardamon.
 - Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 dni w chłodne miejsce. Pamiętaj, by codziennie potrząsać słojem.
 - Zawartość słoja przecedź przez sitko. Owoce kiwi dobrze wyciśnij, bo jest w nich sporo smaku i alkoholu.
 - Cukier rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do przefiltrowanego płynu.
 - Rozlej nalewkę z kiwi do butelek i szczelnie zamknij. Odstaw na 2-3 tygodnie leżakowania.
 
	Więcej przepisów na nalewki:
	Przepis na nalewkę z pomarańczy
	Przepis na nalewkę z czarnego bzu
	Przepis na nalewkę z pigwowca
	Przepis na nalewkę z dzikiej róży
	Przepis na nalewkę z jarzębiny
Reklama
Reklama
Reklama

