Nalewka z jagody kamczackiej - prosty przepis na trunek, który ma nieocenione właściwości zdrowotne
Nalewka z jagody kamczackiej przygotowana latem, swój idealny smak osiągnie na jesieni - najpierw powinna leżakować przez 6 tygodni, potem przez kolejne 2, a następnie przez co najmniej 2 miesiące. Smak nalewki jest specyficzny: można go opisać jako cierpki, z wyczuwalnym słodkim posmakiem.
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 szklanki cukru,
 - 2 szklanki wódki,
 - 1 i 1/2 szklanki spirytusu,
 - 4 szklanki jagody kamczackiej.
 
Przygotowanie:
Jagoda kamczacka to stosunkowo mało znany owoc, który w ostatnich latach staje się jednak coraz popularniejszy - głównie ze względu na swoje nieocenione właściwości zdrowotne. Spożywanie jagód pomaga w walce z anemią, obniża ciśnienie tętnicze, a także wykazuje właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Badania wykazały, że spożywanie owoców jagody kamczackiej, zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, miażdżycy i cukrzycy.
- Owoce pozbaw szypułek, umyj i osusz.
 - Umieść jagodę kamczacką w dużym słoju, zalej alkoholem, słój zamknij szczelnie i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni.
 - Po upływie wyznaczonego czasu, płyn przecedź i odstaw. Owoce zasyp cukrem na 2 tygodnie.
 - Codziennie bardzo energicznie potrząsaj słojem, aby cały cukier dokładnie się rozpuścił.
 - Po 2 tygodniach zlej powstały syrop, połącz go z alkoholem.
 - Przecedź nalewkę z jagody kamczackiej, zlej do butelek.
 - Butelki szczelnie pozamykaj, odstaw nalewkę z jagody kamczackiej na co najmniej 2 miesiące - okres leżakowania możesz oczywiście wydłużyć.
 
	Zobacz więcej przepisów na nalewki:
	Nalewka z czarnej porzeczki
	Nalewka z wiśni z pestkami
	Nalewka z borówki amerykańskiej

