Nalewka z czarnej porzeczki - przepis babci Irenki
Przygotuj nalewkę z czarnej porzeczki, a kiedy nadejdzie zima, będzie ci przypominać smaki lata. Przepis babci Irenki jest perfekcyjny - dzięki niemu trunek ma prawdziwie głęboki smak.
Opublikowano: 12.07.2021, 12:47
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1,5 kg czarnych porzeczek,
 - 70 dag cukru,
 - 0,5 l spirytusu 95%,
 - 0,5 l wódki 40%.
 
Przygotowanie:
Nalewka z czarnej porzeczki według przepisu babci Irenki będzie smakować najlepiej, jeśli wykonasz ją z bardzo dojrzałych owoców. Chociaż sama nalewka z czarnej porzeczki jest bardzo prosta w przygotowaniu, na proces dojrzewania przeznacz około 6 miesięcy.
- Owoce czarnej porzeczki opłucz, osusz, oberwij z gałązek, usuń szypułki, rozgnieć, wrzuć do słoja, zasyp cukrem i zalej spirytusem, odstaw na 2 tygodnie.
 - Nalew (wytworzony płyn) zlej do innego naczynia, zamknij, odstaw.
 - Porzeczki, które zostały, zalej wódką, odstaw na 4 tygodnie, po czym zlej z nich alkohol, a owoce odciśnij.
 - Połącz wszystkie płyny, przefiltruj, rozlej do butelek, odstaw nalewkę z czarnej porzeczki na 6 miesięcy.
 
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.09.2009 przez Irenę Piotrak
	Zobacz więcej przepisów na nalewki:
	Nalewka z kawy
	Nalewka z żurawiny
	Nalewka z wiśni z pestkami
Reklama
Reklama
Reklama

