Nalewka z borówki amerykańskiej - przepis
Nalewkę z borówki amerykańskiej najlepiej przygotować z mocno dojrzałych, ale nie przejrzałych owoców. Do jej przyrządzenia użyj spirytusu o mocy 96%.
Opublikowano: 21.07.2021, 16:44
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 70 dag cukru,
 - 500 ml spirytusu,
 - 1 kg borówki amerykańskiej,
 - 250 ml wody.
 
Przygotowanie:
Nalewka z borówki amerykańskiej to jeden z wielu pomysłów na to, co zrobić z borówek. Gotowy alkohol powinien leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 4-6 miesięcy.
- Owoce dokładnie umyj.
 - Wsyp do wielkiego słoja, zasyp cukrem.
 - Wierzch słoja obwiąż gazą. Odstaw go na 4-5 dni, aż owoce puszczą sok. Kilka razy dziennie wymieszaj zawartość za pomocą drewnianej łyżki.
 - Po upływie wyznaczonego czasu, zlej powstały sok. Opłucz słój, wypłukując resztki nierozpuszczonego cukru.
 - Sok z borówek i spirytus wlej do opłukanego słoja.
 - Wymieszaj, zakręć słoik i odstaw na 2-3 dni.
 - Po upływie wyznaczonego czasu przefiltruj nalewkę z borówki amerykańskiej.
 - Nalewkę rozlej do butelek.
 - Gotową nalewkę z borówki amerykańskiej odstaw na 4-6 miesięcy do leżakowania.
 
	Sprawdź więcej przepisów na nalewki:
	Nalewka z czarnej porzeczki
	Nalewka z melisy
	Nalewka z wiśni z pestkami
Reklama
Reklama
Reklama

