Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Z charakterystyczną, cierpką nutą!

Opublikowano: 11.08.2015, 07:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag dojrzałych, nieuszkodzonych i zdrowych owoców aronii
- 1/2 l spirytusu 50%
- 30 dag cukru
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na nalewkę z aronii!
- Owoce przebierz, dokładnie umyj, osącz na sicie.
- Wsyp do szklanego słoja, wymieszaj z cukrem, zalej spirytusem.
- Słój z nastawem szczelnie zamknij, pozostaw na 2 tygodnie w ciepłym, nasłonecznionym miejscu.
- Po tym czasie zlej płyn znad owoców.
- Płyn przefiltruj na sicie wyłożonym papierowym filtrem.
- Rozlej do butelek, szczelnie zamknij, zakorkuj, zalakuj.
- Butelki z nalewką wynieś w ciemne, chłodne miejsce na przynajmniej 6 miesięcy.
- W tym czasie nalewka dojrzeje nabierając pięknej, bordowej barwy i pełnego smaku z charakterystyczną, cierpką nutą.
Reklama
Zobacz więcej pomysłów na przetwory:
Nalewka z czarnej porzeczki - prosty przepis
Jak zrobić korniszony?
Nalewka z wiśni - przepis Beaty Tyszkiewicz
Sok z mirabelek - przepis
Reklama
Reklama
Reklama