Nalewka staropolska - najlepsza na zimowe dni. Sprawdź przepis
Nalewka staropolska to niezastąpiona pozycja w każdym domowym barku. Zrób ją sama!
Opublikowano: 05.09.2008, 22:08
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 dag pokruszonego cynamonu,
- 1 dag czarnego pieprzu,
- 4 dag nasion kardamonu,
- 1 dag goździków,
- mała gałka muszkatołowa,
- 3 szklanki spirytusu,
- 2 szklanki wódki,
- 1 szklamka przegotowanej wody,
- 1 kg miodu.
Reklama
Przygotowanie:
Lekko utłuc przyprawy. Wsypać do słoja. Wlać wódkę i spirytus. Dokładnie zamknąć. Potrząsnąć. Odstawić na 10 dni. Co jakiś czas potrząsnąć. Wodę zagotować z miodem. Usunąć szumowiny. Zestawić z ognia. Ostrożnie wlać przefiltrowaną nalewkę. Dokładnie wymieszać. Rozlać do butelek. Dokładnie zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na 4 miesiące.
Reklama
Reklama
Reklama